Osmaniye
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.56
  • EURO
    32.84
  • ALTIN
    1982.3
  • BIST
    8757.66
  • BTC
    43248.04$

Adalet Bakanı Tunç, "Osmaniye’de deprem kaynaklı 1.055 dava açıldı"


Adalet Bakanı Tunç, "Osmaniye’de deprem kaynaklı 1.055 dava açıldı"
Osmaniye Valiliğini ziyaretinde konuşan Bakan Tunç, kentte deprem kaynaklı şu ana kadar 1.055 dava açıldığını aktardı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen 11 ilde 131 yeni mahkeme kurulduğunu belirtti.
Osmaniye Valiliğini ziyaretinde konuşan Bakan Tunç, kentte deprem kaynaklı şu ana kadar 1.055 dava açıldığını aktardı.
Osmaniye’de İdari Mahkeme kurulduğunu anımsatan Bakan Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Adalet Bakanlığı olarak ilimizde gerçekleştireceğimiz yatırımları değerlendirdik. Osmaniye'miz 6 Şubat depremlerinde hasar gören 11 vilayetimizden birisi. Yaklaşık 20 bin hak sahibi var. 10 bin ağır hasarlı binanın söz konusu olduğu Osmaniye'de 1.010 vatandaşımızı kaybettik. Osmaniye hemşerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bir kez daha Osmaniye'mizin başı sağolsun. Tabii bundan sonra artık yaraları sarma zamanıdır. Bakanlık olarak bu süreçte kentte 174 ilave hakim ve savcı atamaları gerçekleştirildi. 47 ilave idari yargı hakimi olmak üzere toplamda 221 yeni hakim bölgede çalışmalarına başlamış oldu. Atamaları hakimler savcılar kurulumuz tarafından yapılarak Osmaniyemizde de idare mahkemesi kurulmasını sağladık ve idare mahkememizde şu ana kadar deprem kaynaklı 1.055 dava açıldı. Eğer burada idare mahkemesi açılmamış olsaydı, bu iş yükü diğer vatandaşlarımızın komşu illere gitmesi zor olacaktı. O nedenle Osmaniye'de bir idare mahkemesinin kurulması bu anlamda önemliydi ve kurulmasında gerçekleştirmiş olduk. Osmaniye ilimizde yeni hakim atamalarını da gerçekleştirdik. İdare mahkememize 7 idari yargı hakiminin ataması gerçekleşti. Bir savcı, 12 hakim toplamda deprem sonrasında 20 ilave hakim ataması hakimler savcılar kurulumuz tarafından gerçekleştirdik”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yoğun bir çalışma başlatıldığını hatırlattı.
Adalet Bakanlığının da diğer bakanlıklar gibi kriz merkezi oluşturularak bölgedeki delil tespitlerinin yapılmasına başlandığını anlatan Bakan Tunç şöyle devam etti:
“Bölgedeki diğer illerimizden 1.000 hakim ve savcımızı intikal ettirmiştik. 984 bilirkişi tarafından bölgede inceleme yaptı. Delil tespitleri gerçekleştirildi. 538 adli tıp zamanında intikal etmişti.

Bunların bir kısmı da Osmaniye'ye gelmişlerdi ve yoğun bir çalışmayla yurt içinde deprem sonrasında yapılan çalışmalarla katkı sağlamışlardı. Yine kardeş adliye projesiyle 8.951 personel diğer illerden deprem bölgelerindeki illerimize intikal ettirmiştik. Özellikle eski dönemlerde yapılan adliye binalarımız ve hükümet konakları içerisinde bulunan adliye binalarımız depremde hasar görmüştü. 15 adliyemiz hasar görmüştü, ikisi müstakil, diğerleri hükümet konaklarıyla beraber. Şimdi bunların yeniden inşa sürecini başlattık. Tekrar hızlı bir şekilde ihalelerini proje çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Ve inşaat programlarında hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz.

Tabii bu süreçte bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını sağladık. Birçok ilimizde yeni idare mahkemeleri. Çünkü idari yargıda özellikle yıkım kararları, hasar tespit davaları ve hak sahipliği ile ilgili davalar konusunda yoğunlaşmanın olacağını biliyorduk ve bu yoğunlaşmayı karşılayabilmek için bu iş yükünü karşılayabilmek için de bölgede yeni mahkemelerin kurulmasını sağladık”

OSMANİYE ADLİYE BİNASI

Tunç, Osmaniye’de yapılması planlanan adalet binasının 46.382 metrekare kapalı alana sahip olacağını anlattı.
Osmaniye merkez adalet binasının proje ihalesinin yapıldığını vurgulayan Bakan Tunç, şöyle devam etti:
“Şu anda proje çalışmaları başladı ve 2024 yılı inşaat programına da alarak Osmaniye'mize yakışır bir adalet sarayının inşallah hizmetine kazandırmak için çalışacağız. Kadirli ve Düziçi’nde de adalet binamız 5.800 metrekare büyüklüğünde 2024 yılı etüt programına teklif ettik. Kadirli ek adalet binası da 13.880 metrekare büyüklüğünde, onu da 2.024 yılı etüt projesine teklif ettik. Bahçe ilçemizde de adalet binası içişleri bakanlığıyla ortak bir projemiz var, inşallah onu gerçekleştireceğiz.

Artan iş yüküne cevap veremeyecekleri için yeni adalet binalarımızı inşallah hızlı bir şekilde Osmaniye'mize, Kadirlimize, Düziçimize ve Bahçemize kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, özellikle deprem bölgesinin yeniden inşa sürecinde bir aksama olmaması için her kabine toplantısında ilk gündem maddesi olarak hep gündeme getiriyor ve bu anlamda da bakanlıklarımızın deprem bölgesindeki illerdeki çalışmaları sürekli kontrol ediliyor.

Adli konuların şehirlerin inşasını geciktirmemesi ve yıkım kararları nedeniyle özellikle binaların yıkılamaması ve yerine yenilerinin yapılamamasından doğan gecikmelerin olmaması içinde gerekli yasal düzenlemeleri yapmamız gerekiyordu. Bunu çözüme kavuşturduk”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!