Osmaniye
14 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.56
  • EURO
    32.84
  • ALTIN
    1982.3
  • BIST
    8757.66
  • BTC
    43248.04$

İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI

15 Şubat 2020, Cumartesi 15:59

Yaşadığımız toplum ve coğrafyaya göre, bireylere verilen isimler değişkenlik göstermektedir. Her yöre ve toplumda da bireylerin kabullenmek istemeyeceği isimlerle karşılaşmaktayız. İlçemiz bakıldığında bu konuda fazlaca talep oduğu görülmektedir. Bu yüzden bu haftaki konumuz isim değişikliği ve hukuki prosedürü üzerine olacaktır.
İsim Değiştirme Davası Hangi Sebeplerle Açılabilir ?
İsim, kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayırmaya yarayan bir kavramdır.İsim değiştirme hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Kişiler, toplum içinde adları ile bilindiğinden isim değiştirme belli bir hukuki prosedüre bağlıdır.
Medeni Kanun’un 27. maddesi gereği, isim değiştirme davası ancak haklı sebeplere dayanılarak açılabilir. Kanundaki haklı sebep kavramı, geniş bir çerçevede değerlendirilir. Haklı sebep, kişinin şahsi subjektif sebeplerini de kapsar. Bu nedenle bir ad için kişinin ruhsal aidiyet hissetmemesi dahi değiştirme için bir gerekçe olarak kabul edilir.
Adın gülünç olması, bir travmayı hatırlatıyor olması, kötü tanınan bir şahsın ismiyle özdeşleşmesi, şahsın din veya uyruk değiştirmesi, mesleki veya sanatsal gerekçeler gibi birçok sayısız sebeple isim değiştirme davası açılabilir.
İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Nasıl Yazılmalıdır ?
Dilekçede davacının; ismi, soy ismi, adresi ve TC Kimlik numarası bulunmalıdır.İsim değişikliği davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili Mahkeme ise davacının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir.
Davacı; davalı olarak ilgili nüfus müdürlüğünü hasım göstermelidir. İsim değişikliği için özel olarak gereken bir evrak yoktur. Delil olarak tanık beyanı esas alınır.
Nüfus Müdürlüğüne Başvurarak İsim Değişikliği Mümkün Mü ?
Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yoluyla isim değişikliği yapılması mümkün değildir. İmla ve yazım hatası olması durumunda nüfus müdürlüğüne başvuru yaparak düzeltme yoluna gidilebilir.
Dava Ne Kadar Sürmektedir ?
İsim değişikliği davası basit yargılama usulüne göre yapılmakadır. Ön inceleme duruşmasında tanık dinlenebilirse, hakim kararını ön inceleme duruşmasında verebilir. Dava ortalama 3-5 ay arasında sonuçlanmaktadır.

İsim Değiştirmenin Sonuçları Nelerdir ?
İsim değiştirmekle bireyin kişisel durumu değişmez. İsmin değiştirildiği nüfus müdürlüğüne kayıt ve ilanla olur. İsim değişikliği kişinin medeni ve sosyal haklarını etkilemez ve herhangi bir değişikliğe neden olmaz.
İsim Değişikliği Kararına İtiraz Edilebilir mi ?
Türk Medeni Kanunu madde 27 son fıkraya göre adın değiştirilmesi nedeniyle zarara uğrayan, adın değiştirilmesi kararının kaldırılması için dava açabilir. Bu dava, durumun öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde açılmalıdır. Aksi halde dava açma hakkı ortadan kalkar.

İsim Değişikliğinde Harç Tutarı Ne Kadar ?
İsim değişikliği için; peşin harç, başvuru harcı ve gider avansı alınmaktadır. Gider avansı ve harçların toplamı için gerekli masraf 350 TL ile 400 TL arasındadır.

 

Düziçi Avukat 

Av.Hacı Arif CANLI

tel:05418082825

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum